Logga in

Program Hösten 2022

Kontrollera alltid aktiviteten på hemsida, facebook, information via mail eller kontakta någon från styrelsen. Såvida inget annat anges är alla föreläsningar och årsmötet klockan 19.00 i HOK’s klubbstuga på Hövdingegatan 26, Hässleholm. Ingen föranmälan. Fika till självkostnadspris. Kom också ihåg att ta inneskor eller skoskydd med eftersom vår hyresvärd inte vill att vi går in med ytterskor.

Söndag den 14 augusti.

Utfärd med egna bilar. Kristianstad-Sölvesborg

Dagen startar kl. 10.00 på Almvägen 5 i Kristianstad. Där samlas vi för att besöka galleri Feta Gatan och glaskonstnär Lennart Nissmark. Här finns mycket fin glaskonst till trädgård och hem att titta på, shoppa och beställa. (Om det är ont om parkering på Almvägen, prova på närbelägna Parkskolan där parkeringar borde finnas en icke skoldag).

Efter avslutat besök i Kristianstad kör vi till Tina Lundblads trädgård utanför Sölvesborg, närmare bestämt i Sandviken. Tina var hos oss och band buketter av tulpaner i januari, men Tina är inte bara duktig på buketter, utan har även en mycket fin och mysig trädgård. System för regnvattenomhändertagande och odling i grus finns att inspireras av.

När magarna börjar kurra, drar vi vidare mot Brofästet inne i Sölvesborg där vi kan äta lunch och/eller medtagen fika. Vid Brofästet finns något för alla smaker! Här finns även Hörnhems pop-up plantering av sommarblommor att beskåda.

Anmälan till Anette Härbst mail:anette.attarp@hotmail.com eller tel: 073 422 55 03 senast 7 augusti.

Söndagen 21 augusti

Bussresa i fagra mellersta Skåne.

Vi styr kosan söderut till Stanstorp utanför Höör. Här besöker vi en privat trädgård på ca 3000 kvm. Lite vilt och rufsigt, höns och katter samt bin, humlor och fjärilar trivs här. Porlande vatten och betongkonst. Här kan vi inta vår medhavda kaffekorg.

Det är nära inpå till nästa stopp vid Munketorps gård. En stor trädgård under uppbyggnad runt en skånelänga. All slags växtlighet, woodland samt trädgårdshantverk.

Så åker vi vidare till Botaniska trädgården i Lund, där vi på egen hand njuter av augusti månads rika blomning.

Efter promenaden behöver vi något för magen så kosan styrs till Staffanstorps Gästis, där vi så klart avnjuter en riktigt rejäl skånsk äggakaga med tillbehör.

Eftermiddagen inleds med besök i kända Tirups örtagård i Staffanstorp. Här finns trädgård, butik och plantskola. Efter information, rundvandring

och ev. shopping avnjuter vi kaffe och en smarrig kaka i örtagårdens kafé.

Hemvägen åker vi via bl.a. Billinge och trädgården på Lilla Råkeholm. En gammal, vild trädgård i engelsk cottagestil anlagd runt Billinges äldsta hus fr. 1750 och innehas av Hässleholmsbördige Bengt Lindvall.

Efter en händelserik dag styr vi kosan hemåt och är åter i Hässleholm vid 19-tiden.

Resfakta:

Avresa: från Hässleholm, Österås kl. 08.00

Anmälan: till Lars Klinthäll 070-985 3023 eller lasseobittan@gmail.com senast 1 augusti. (I mån av plats får även icke medlemmar följa med.)

Kostnad: 610 kr/person

I priset ingår bussresa, lunch och em-fika samt ev. guidningar. Avgiften inbetalas till föreningens

bg 408–1311 senast 1 augusti.

Lördag 3 september, kl. 10–12

Trädgårdsloppis med korvgrillning

Göinge Trädgårdssällskap välkomnar alla, medlemmar såväl som icke medlemmar, till höstens trädgårdsloppis. Här kan du sälja allt som har med växter, trädgård och trädgårdsskötsel att göra. För köpare finns stora möjligheter att fynda och överraskas av de ibland ovanliga växter som man kan hitta för en billig peng. Nytt för i år är att man kan stilla sin hunger med en grillad korv.

Ingen föranmälan men ett par regler för säljare att följa

  • Du ska vara plats med bilen senast klockan 9.30. Detta för att undvika påkörningsrisk för besökare som redan kommit.
  • Ingen försäljning före klockan 10.00

Göinge Trädgårdssällskap tar gärna överblivna växter till försäljning. Kontakta någon från styrelsen.

Plats: Parkeringen vid HOKs klubbstuga Hövdingegatan 26, Hässleholm.

Måndag 12 september

Föreläsning: ”Hovdala köksträdgård förr och nu”.

Ann-Margret Lennartsson, tidigare ansvarig för trädgården på Hovdala, ger oss en tidsresa genom köksväxtodlingen på Hovdala slott, dock med tyngdpunkt på nutid. Ann-Margret är mycket engagerad i växtodling och synnerligen inspirerande att lyssna på.

Söndag 18 september, kl. 11-16

Skördemarknad Hovdala

I år arrangeras åter Hovdala Skördemarknad och Göinge Trädgårdssällskap kommer att finnas på plats. Blommor, plantor, lotteri, m.m. samt information om vad Göinge Trädgårdssällskap har för aktiviteter och hur man gör för att bli medlem. Samma gäller här som vid loppisen. Har du växter över, skänk till föreningen. Kontakta någon från styrelsen.

Lördag 15 oktober, kl. 18.30-22.00

Månskensrunda

”Månskensrundorna” har uppskattats. Därför fortsätter Göinge Trädgårdssällskap med denna aktivitet men med nya områden och nya trädgårdar. Att se och beundra trädgårdar i dagsljus är en sak. Att se trädgårdar när mörkret fallit på och ljus och skuggor förvandlar trädgården är något helt annat. Så klä dig varmt och ge dig ut på upptäcktsfärd hos

Adresser till medverkande trädgårdar informeras senare via mail, hemsida, facebook eller kontakt med någon från styrelsen.

Göinge Trädgårdssällskap bjuder in till föreläsning i Blå salongen, Kulturhuset Hässleholm

Måndag 17 oktober kl. 19.00

Föreläsning: Trädgårdskomposition

Norrvikens trädgårdar, pärlan i Båstad, har väl de flesta besökt någon gång. Sedan 2018 ägs den av familjen Erik Paulsson som vill bevara de historiska idealen samtidigt som de vill ta Norrviken in i framtiden och låta det bli ett kulturcentrum och attraktivt turistmål.

Du besökt Norrviken de senaste åren har kanske märkt att mycket har hänt, inte minst i trädgårdarna.

En stöttepelare i detta arbete är Pierre Nestlog, trädgårdsmästare och ansvarig ledare för området Trädgård.

Pierre är också programansvarig för en ny utbildning med trädgård och landskapsvård och universitetslektor vid institutionen för kulturvård.

Pierre vill gärna dela med sig av sin kunskap och berätta lite om sitt arbete.

Han visar sina inspirationskällor och hur han tänker vid val av växter och hur man komponerar sin rabatt med tanke på färg, bladform, blomningstider och dylikt.

Anmälan till Dorothy Cyrén 073 057 03 03, dorothy@telia.com senast den 3 oktober. Ingen avgift för Göinge Trädgårdssällskaps medlemmar. Övriga betalar 50 kr vid dörren till Blå Salongen.

14 november

FöreläsningDet flytande guldet – honungen”

Jill Müller från Bjärnum, eller Bibruden som hon också kallas, är tjejen som av en slump hittade en utbildning för yrkesbiodlare och föll pladask.

Hon startade 2018 med 5 bisamhällen, men målet är att ha 200 samhällen.

Jill vill med denna föreläsning sprida kunskap om allt det goda som finns i kupan, men även nyttan med bin. Hon kommer även att presentera sina olika produkter. Honung kommer att finnas för provsmakning. Det kommer även att finnas honung att köpa om man så önskar.

Ta gärna en titt på Jills hemsida: www.bibruden.se (ser ni något där ni önskar beställa, kan ni förhandsbeställa, så tar Jill med till föreläsningen)

23 januari 2023

Föreläsning Beskära växterna i din trädgård

Georg Grundsten, som är slottsträdgårdsmästare på Krapperups slott pratar om att tukta trädgården när det behövs.

Georg kommer att lägga vikten vid att berätta Hur? När? och Hur mycket? så att du med självförtroende kan ta dig an såväl fruktträd som prydnadsträd, prydnadsbuskar, rosor, bärbuskar, klätterväxter, häckar, medelhavsväxter och barrväxter.

Georg har också med sig boken Konsten att beskära träd och buskar som blev Årets Trädgårdsbok 2021. Den innehåller många bra trädgårdstips genom att guida till rätt plats för rätt växt.

13 februari 2023

Årsmöte

Årsmötesförhandling enligt föreningens stadgar. Bildvisning från 2022 års aktiviteter och från bussresan till Floriaden. Föreningen bjuder på kaffe och lätt förtäring. Ingen föranmälan.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.