Logga in

Program Våren 2022

Kontrollera alltid aktiviteten på hemsida, facebook, information via mail eller kontakta någon från styrelsen. Såvida inget annat anges är alla föreläsningar och årsmötet klockan 19.00 i HOK’s klubbstuga på Hövdingegatan 26, Hässleholm. Ingen föranmälan. Fika till självkostnadspris. Kom också ihåg att ta inneskor eller skoskydd med eftersom vår hyresvärd inte vill att vi går in med ytterskor.

Måndag 24 januari

Tulpaner, tulpaner, tulpaner

Den 15:e januari är det tulpanens dag och det tänkte vi fira - lite i efterskott - med en hyllning till denna vackra blomma, som vi svenskar är så omåttligt förtjusta i.

Ing-Marie "Inka" Johansson kommer att i ord och bild berätta om tulpanen då och nu. Varför blommar inte tulpanen igen, hur och när ska jag plantera, var kommer tulpanen ifrån? Ja, det är frågor vi garanterat kommer att få svar på denna kväll. Vi kommer även att få se Inkas kollega från Odla.nu, Tina Lundblad, binda några inspirerande buketter av tulpaner. Uppbyggnad, sällskapsväxter, teknik - det visar Tina oss.

Under kvällen kommer vi att ha ett lotteri, där vi lottar ut de nygjorda buketterna.

I samarbete med Studiefrämjandet

Måndag 14 februari

Årsmöte

Årsmötesförhandling enligt föreningens stadgar. Bildvisning från 2021 års aktiviteter. Om möjlighet ges, bjuder föreningen på kaffe och lätt förtäring. Ingen föranmälan.

Måndag 7 mars, klockan 19.00

Föreläsning med Linnea Dickson i Röda Salongen, Hässleholm Kulturhus

”Mina bästa tips för att komma igång med vårarbetet i trädgården, mina fröfavoriter och mitt arbete i Slottsträdgården!”

Linnea Dickson har alltid älskat trädgård och har arbetat inom trädgård sedan 2007. Hon är utbildad trädgårdsingenjör med inriktning design. Sedan 2015 är hon trädgårdsmästare i Slottsträdgården i Malmö där hon tog över som ansvarig efter John Taylor 2017.

Trädgård är allt i hennes liv och att sprida kunskapen om odling är det hon brinner för

Biljettpris 150 kr. För medlem i Göinge TrädgårdsSällskap 50 kr, medlemsnummer måste uppges. Bokning kan göras på nätet eller i Biljettkassan på Hässleholm Kulturhus tel. 0451-26 66 70.
För medlem i Göinge TrädgårdsSällskap är det endast möjligt att boka i Biljettkassan.
Biljettsläpp 15 jan 2022.

Måndag 28 mars

Föreläsning ”Vår i trädgårdslunden”

Ulf Sills trädgård i Mörrum ligger i direkt anslutning till ’världsberömda’ Mörrumsån. Den tidigare välskötta gräsmattan har förvandlats till ett paradis för sällsynta lundväxter. Han är en ’typisk samlare’, som inte nöjer sig med att ha ’några’ växter i samlingen. De flesta kommer från Asien och Nordamerika.

Följ med Ulfs vandring genom trädgårdslunden från tidig till sen vår och lyssna på framgångar och bakslag i odlandet av lundens juveler.

Han lovade att ha en del godbitar med sig till försäljning.

Måndag 11 april

Föreläsning "Gör bevattning enkel".

Hur vi enkelt och automatiskt kan sköta bevattningen i våra trädgårdar. Ola Andersson från ”Deep Drip Bevattning” i Asmundtorp, berättar i ord och bild om vad hans företag kan erbjuda. Vi får också tips om trädgårdar vi kan besöka för att se hur det fungerar i verkligheten

I samarbete med Studiefrämjandet

Lördag 7 maj, klockan 10–12

Trädgårdsloppis

Göinge Trädgårdssällskap välkomnar alla, medlemmar såväl som icke medlemmar, till vårens trädgårdsloppis. Här kan du sälja allt som har med växter, trädgård och trädgårdsskötsel att göra. För köpare finns stora möjligheter att fynda och överraskas av de ibland ovanliga växter man kan hitta för en billig peng.

Ingen föranmälan men ett par regler för säljare att följa

  • Du ska vara plats med bilen senast klockan 9.30. Detta för att undvika påkörningsrisk för besökare som redan kommit.
  • Ingen försäljning före klockan 10.00

Plats: Parkeringen vid HOKs klubbstuga Hövdingegatan 26, Hässleholm.

Lördag 21 maj

Utflykt egna bilar

Samling klockan 10.00 vid Bellas Place, Bromölla. Vi börjar med att besöka Helka Peltonen i Näsum. Hon har en stor fin trädgård och säljer också egentillverkad keramik. Därefter åker vi tillbaka till Bromölla för att besöka Birgitta och Eric Andersson, Ulla Bolin-Eriksson och Marianne Stenqvist. Både Ulla och Marianne säljer plantor och växter, förutom att de visar sina trädgårdar. Blir du hungrig kan du välja att äta från medhavd picknickkorg eller under dagen hitta ett matställe. Adresser meddelas senare. Anmälan senast den 14 maj till Tina Tronäss, tel. 070 264 97 94 alt. tronass.tina@gmail.com

Måndag 23 maj, klockan 18.30

Utflykt med egna bilar till Jeppa Svenstorp utanför Osby

En bit in i skogen, en mil öster om Osby ligger Linda och Johans lilla paradis.
3,6 ha mark består av fruktträdgård med ett 50-tal träd, trädgårdsland, ängsmark, blandskog, dammar och en bit mosse. På en av ängarna finns ett delvis nedgrävt växthus för medelhavsväxter och tomater. Som en tillbyggnad till boningshuset har dom byggt ett tropiskt växthus där det odlas bland annat banan, avokado, papaya, mango och passionsfrukt

Göinge TrädgårdsSällskap bjuder på entré och fika.

Anmälan görs senast den 16 maj till Dorothy Cyrén, tel. 073 057 03 03 alt. dorothy@telia.com Samlingsplats: Rastplats Lars Duva, norr om Osby, klockan 18,15.

Söndag 5 juni Västergårda Växtmarknad

Ett samarrangemang med Vinslövs hembygdsförening. Medlemmar samt övriga utställare, som vill sälja växter eller annat med trädgårdsanknytning anmäler sig till eller kerstinsjoren@gmail.com. Sista anmälningsdag 23 maj.

Lördag - söndag 18-19 juni

Äntligen dags för bussresa!

Västra Götaland är vårt resmål.

Dag 1

Vi åker mot Ljungby, där vi besöker Skinnarnas Handelsträdgård. Här finns växter och trädgårdsprydnader av alla de slag. Här passar vi på att äta från medhavd kaffekorg

Nästa stopp blir Josef Vinczes trädgård i Ambjörntorp

Därefter går färden vidare till Limmared för lunch på Värdshuset.

Efter lunchen besöker vi Jonsereds trädgårdar. Guidad visning, em-kaffe, shopping. I Göteborg bokar vi in oss på First Hotel, där vi också äter gemensam middag.

Dag 2

Vi börjar med besök på Trädgårdsföreningen där vi går runt på egen hand. I det lilla samhället Åsa väntar lunch på Freadals gård.

Efter lunch går färden till Tjolöholms slott. Guidad visning av parken och lite på egen hand. Dagens sista evenemang är ett besök i Eksäter trädgård. Stor, inspirerande och idérik, trädgård.

Vi beräknar att vara tillbaka i Hässleholm ca. kl. 20.00

Resfakta:

Avresa: från Hässleholm, Österås parkering, 07 .00 (Vinslöv 06.45, Bjärnum 07.20)

Anmälan: till Lars Klinthäll, 070-985 3023 lasseobittan@gmail.com senast 15 maj! (anmäl ev. allergier)

Kostnad:1 980 kr/person (inkluderar bussresa, del i dubbelrum, frukost 2 luncher, 1 middag, 1 em-kaffe, inträden och guidningar) Enkelrum + 500: -

Avgiften inbetalas till föreningens bg 408–1311 senast 15 maj.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.