Logga in

Program Våren 2023

Kontrollera alltid aktiviteten på hemsida, facebook, information via mail eller kontakta någon från styrelsen. Såvida inget annat anges är alla föreläsningar och årsmötet klockan 19.00 i HOK’s klubbstuga på Hövdingegatan 26, Hässleholm. Ingen föranmälan. Fika till självkostnadspris. Kom också ihåg att ta inneskor eller skoskydd med eftersom vår hyresvärd inte vill att vi går in med ytterskor.

23 januari 2023

Föreläsning Beskära växterna i din trädgård

Georg Grundsten, som är slottsträdgårdsmästare på Krapperups slott pratar om att tukta trädgården när det behövs.

Georg kommer att lägga vikten vid att berätta Hur? När? och Hur mycket? så att du med självförtroende kan ta dig an såväl fruktträd som prydnadsträd, prydnadsbuskar, rosor, bärbuskar, klätterväxter, häckar, medelhavsväxter och barrväxter.

Georg har också med sig boken Konsten att beskära träd och buskar som blev Årets Trädgårdsbok 2021. Den innehåller många bra trädgårdstips genom att guida till rätt plats för rätt växt.

13 februari 2023

Årsmöte

Årsmötesförhandling enligt föreningens stadgar. Bildvisning från 2022 års aktiviteter och från bussresan till Floriaden. Föreningen bjuder på kaffe och lätt förtäring. Ingen föranmälan.

Måndag den 6 mars Föreläsning

I huvudet på en Trädgårdsmästare

Välkomna på en föreläsning med Trädgårdsmästare Annika Andersson

En föreläsning både för dig som nyligen blivit med trädgård och dig som kan det mesta och tycker trädgårdshistoria är spännande.

Hur man tänker som designer när man ska göra om en mogen trädgård eller skapa en helt ny. Den ska passa både platsen - och de som ska ha den som sin. Vi gör

även en liten rundvandring i tre av Englands vackra trädgårdar: Hampton Court Palace, Sissinghurst och Great Dixter - och pratar Kaffegrottor och Ha-Ha-Diken.

I samarbete med Studiefrämjandet Skåne-Blekinge

Måndag den 27 mars Föreläsning

Vinodling

”Skånes milda klimat och den långa odlingssäsongen ger goda förutsättningar för en blomstrande vinkultur.”

Amanda Roe och hennes man Michael driver sedan några år tillbaka ”Vittsjö Vingård” samt värdshuset Furuliden i Vittsjö. Amanda berättar historien om och framtidsutsikterna för deras vinodling. Denna föreläsning kommer i höst följas av ett besök på vingården. Läs mer om deras vingård på hemsidan https://www.vittsjovingard.se/

I samarbete med Studiefrämjandet Skåne-Blekinge

Måndag den 17 april kl. 18 - 19.30

Inspirationskväll hos Blomsterlandet, Hässleholm

Blomsterlandet i Hässleholm hälsar oss välkomna och erbjuder oss denna kväll VIP-priser, rådgivning om beskärning, jord och gödning mm. Du kan även binda din egen bukett. De bjuder också på fika under kvällen. Adress Majorsgatan 5, Hässleholm.

Måndag den 24 april Föreläsning

En trädgårdsresa

De välkända profilerna Inka (Ing-Mari Johansson) och Nettan (Anette Härbst) berättar och visar bilder från en av sina trädgårdsresor de gjorde tillsammans sommaren -22. Resan gick via Danmark och Tyskland, till slutdestinationen Holland. Bilder från bland annat Tambours Have vid Varde i Danmark, plantskolor i Tyskland samt trädgårdarna i Appeltern och dammluckor (!) i Holland kommer att visas. Många bilder på dahlior kan utlovas. Och har vi tur, vilket vi hoppas på, så har den glade holländaren levererat årets första dahlior, som då kan finnas till försäljning. Vi återkommer med närmare besked, när vi vet hur våren varit i Holland.

Lördag 6 maj, kl. 10–12

Trädgårdsloppis

Plats: Parkeringen vid HOKs klubbstuga Hövdingegatan 26, Hässleholm.

Göinge Trädgårdssällskap välkomnar alla, medlemmar såväl som icke medlemmar, till vårens trädgårdsloppis. Här kan du sälja/köpa allt som har med växter, trädgård och trädgårdsskötsel att göra.

Ta med vänner och bekanta för här finns stora möjligheter att fynda och överraskas av de ibland ovanliga växter som man kan hitta för en billig peng. Nytt för i år är att man kan stilla sin hunger med en grillad korv.

För säljare behövs ingen föranmälan men ett par regler ska följas.

  • Du ska vara plats med bilen senast klockan 9.30. Detta för att undvika påkörningsrisk för besökare som redan kommit.
  • Ingen försäljning före klockan 10.00

Göinge Trädgårdssällskap tar gärna emot överblivna växter till försäljning. Istället för att kasta tomma plastkrukor så lämna dem till föreningen som skänker dem vidare. Kontakta någon från styrelsen.

Söndag 14 maj Utflykt egna bilar

Idag besöker vi Bjärhus Växtbutik, Bjärhus 7742, Klippan. Butiken har ett brett utbud av växter och annat smått och gott för våra trädgårdar. Helen som driver butiken är fjärde generationen ägare och tog över butiken 2020. Hon erbjuder oss 10% på alla växter och kanske någon överraskning i mån av tillgång för dagen. Besök i ett par privata trädgårdar planeras och även en plats där vi gemensamt kan inta medhavd lunchkorg”. I god tid kommer mer information.

Anmälan senast den 8 maj till Dorothy Cyrén

073 057 03 03 alt. dorothy@telia.com

https://bjarhusvaxtbutik.se

Lördagen den 3 juni Utflykt egna bilar

Nordfrö, Hejekillevägen, 161 Arkelstorp

Häng med på fröresan för att se hur vi producerar Sveriges i särklass bästa fröer.

Våra fröer är ett omsorgsfullt hantverk från start till mål Allt för att ge dig de bästa förutsättningar för att få en stor och fin skörd och samtidigt bidra till en bättre miljö

Detta budskap har Linus och Ove som driver företaget Nordfrö. De kommer att visa och berätta om odlingsmetoderna de använder. Vidare kommer de presentera hur fröbranschen ser ut i stort och varför de har valt att odla och driva sitt lite annorlunda företag på det sättet de gör. Det kommer även finnas tid att titta på den småskaliga rens- och tröskutrustningen som de själva har byggt. Vi blir också bjudna på kaffe och kaka.

Vi samlas klockan 9.30 vid Oves gård, Fridtuna, Hejekillevägen 161, Arkelstorp. Anmälan senast den 29 maj till Tina Tronäss 070 264 97 94 alt. tronass.tina@gmail.com

www.nordfro.se

Söndag den 4 juni Växtmarknad Västergårda, Vinslöv

Ett samarrangemang med Vinslövs hembygdsförening och Göinge Trädgårdssällskap. Trivsam växtmarknad där växter, grönsaker, trädgårdsdekorationer m.m säljes. Hembygdsföreningen står för kaffeservering. Medlemmar samt övriga utställare, som vill sälja växter eller annat med trädgårdsanknytning anmäler sig till eller kerstinsjoren@gmail.com. Sista anmälningsdag 28 maj.

17–18 juni. Bussresa – favorit i repris

SÖDRA ÖLAND

Dag 1 åker vi mot Kalmar, där vår första aktivitet blir ett besök i Krusenstiernska Gårdens trädgård med guidad visning. Därifrån promenerar vi till restaurang Bryggan, intill Kalmar slott, där dagens lunch intages. Väl över Ölandsbron besöker vi Carl Malmstens livsverk, Capellagården. Även här får vi en guidad visning med tyngdpunkt på trädgården. Nästa anhalt är en privat trädgård, Ann-Charlotte Orre och Per Carlsson i Bårby. Nu vänder vi åter norrut till Färjestaden och vårt hotell Skansen, där middag serveras och sköna sängar väntar.

Dag 2 startar i Bröttorp med besök på ”Udda Trä”, som av namnet framgår, är en träskulptör med träutsmyckning för bl.a. trädgård.

Vidare går färden en liten bit till Anja Giermans trädgård i Bläsinge (om Anja inte är hemma ersätts denna aktivitet med annat besök).

Vi befinner oss nu på östra sidan av södra Öland men inför nästa besök korsar vi Ölands Alvar och beger oss till Albrunna Perenner (plantskola) på sydvästra Öland.

Dagens lunch avnjuter vi i Mörbylånga innan vi sen lämnar Öland.

Väl över på fastlandet besöker vi Christin och Arnold Fulviks stora trädgård i Söderåkra. Här finns möjligheter att köpa annorlunda växter av olika slag. Detta blir vår sista aktivitet och vi styr nu åter kosan mot Hässleholm.

Under båda dagarna kommer fika med tilltugg att serveras mellan varven.

Anmälan till: Lars Klinthäll, 070-985 3023, lasseobittan@gmail.com senast den 10 maj!!!

Resfakta:

(meddela ev. allergier)

Avresa: från Hässleholm, Österås parkering 08.00.

Kostnad: 2,100 kr/person (inkluderar bussresa, del i dubbelrum, frukost, 2 luncher,

1 middag, fika flera ggr, inträden och guidningar)

Enkelrum: + 450: -

Avgiften inbetalas till föreningens bg 408-1311 senast den 10 maj.

Goda vänner som är intresserade men inte medlemmar får gärna följa med i mån av plats.

Söndag den 2 juli Besök i medlemmars trädgårdar

Att besöka andras trädgårdar är alltid inspirerande och trevligt så reservera den 2 juli. Mer information kommer senare.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.