Logga in

Program Våren 2024

Kontrollera alltid aktiviteten på hemsida, facebook, information via mail eller kontakta någon från styrelsen. Såvida inget annat anges är alla föreläsningar och årsmötet klockan 19.00 i HOK’s klubbstuga på Hövdingegatan 26, Hässleholm. Ingen föranmälan. Fika till självkostnadspris. Kom också ihåg att ta inneskor eller skoskydd med eftersom vår hyresvärd inte vill att vi går in med ytterskor.

Måndag 22 jan. -24 Föreläsning

”Problem och möjligheter i trädgården

Jankov Månsson väl känd och alltid lika uppskattad. Denna gång kommer Jankov att förklara för oss hur vi i våra trädgårdar kan vända problem, som kan vara självförvållat eller ofrivilligt, till möjlighet.

Måndag 12 februari 2024

Årsmöte Årsmötesförhandling enligt föreningens stadgar. Bildvisning från 2023 års aktiviteter. Föreningen bjuder på kaffe och lätt förtäring. Ingen föranmälan.

Måndag 18 mars Föreläsning

Torktåliga växter och andra tips för en klimatsmart trädgård

Charlotte Røisland har sedan 2020 eget företag ”Charlottes Trädgårdsdesign” och är utbildad trädgårdsanläggare från Hvilan Utbildning. Hon gör det mesta inom det gröna, allt från designrådgivning till skötsel och planteringar.

I sin föreläsning tar Charlotte upp frågor och ger tips om till exempel

- växter som tål sol och torrt läge

- rätt växt på rätt plats

- hur spara jag vatten

- hur städar jag min trädgård

- hur gör jag för att gynna våra pollinatörer

- no-dig, vad är det?

- återbruk i trädgården

- träd i trädgården

Måndag 15 april Föreläsning Kaktusar, hoyor med flera

Susanne Blid från Hyllinge utanför Helsingborg har fyllt sitt hem med hundratals växter, framför allt olika bladkaktusar men även vanliga kaktusar, hoya och passionsblommor. Hon visar bilder på helt otroliga blommor, berättar om sina växter och om sin växtresa som hon beskriver så här:

”Vem skulle kunna tro att det ur en sorg djupare än den djupaste avgrund kunde byggas en passion fylld av livsenergi, spänning och förväntan…. Följ med på min resa från tårar och mörker till jord under naglarna, terrakottakrukor, benmjöl, ullöss och heeelt underbara växter!”

Lördag 4 maj, kl. 10–12

Trädgårdsloppis med korvgrillning

Göinge Trädgårdssällskap (GTS) återkommer med sin numera välkända trädgårdsloppis och som vanligt är alla välkomna att sälja och köpa, medlemmar såväl som icke medlemmar. Här kan du sälja allt som har med växter, trädgård och trädgårdsskötsel att göra. För köpare finns stora möjligheter att fynda och överraskas av de ibland ovanliga växter som man för en billig peng kan hitta. Även denna gång finns möjlighet att stilla sin hunger med en grillad korv.

Ingen föranmälan men ett par regler för säljare att följa

- Du ska vara plats med bilen senast klockan 9.30. Detta för att undvika påkörningsrisk för besökare som redan kommit.

- Ingen försäljning före klockan 10.00

GTS tar gärna överblivna växter till försäljning och istället för att kasta tomma krukor lämna dem till GTS Kontakta någon från styrelsen.

Plats: Parkeringen vid HOKs klubbstuga Hövdingegatan 26, Hässleholm.

Måndag 6 maj kl. 17-19 Inköpsdag

Inköpsdag har vi denna gång hos Växtia i Markaryd som också är en av Göinge trädgårdssällskaps sponsorer.

Under vårt besök på Växtia handelsträdgård kommer Stefan Samuelsson att presentera deras verksamhet. Detta görs för oss som samlats kl. 17.

Därefter är det fritt att handla och vi har 10% på allt vi köper.

Adress: Fjärholma 2351, 28591 Markaryd

Webbadress: www.vaxtia.se

Lördag 18 maj Utflykt med egna bilar.

Denna gång styr vi kosan mot Blekingehållet. Ett besök på Ljungleds Plantskola i Mörrum och Ljus och Miljö i Asarum är inplanerat. Ett par privata trädgårdar och någonstans där vi kan inta gemensam lunch. Mer info kommer senare.

Söndag 2 juni Västergårda.

Ett samarrangemang med Vinslövs hembygdsförening och Göinge Trädgårdssällskap. Trivsam växtmarknad där växter, grönsaker, trädgårdsdekorationer med mera säljes. Hembygdsföreningen står för kaffeservering. Medlemmar samt övriga utställare, som vill sälja växter eller annat med trädgårdsanknytning anmäler sig till eller kerstinsjoren@gmail.com. Sista anmälningsdag ?? maj.

Bussresa lördag/ söndag 15–16 juni 2024

Försommarresa ”Mellan två sjöar”

I år ställer vi färden till trakten mellan Vänern och Vättern. Som vanligt är det ett fullspäckat program med varierande innehåll.

Vi åker norrut via E4:an till lämplig rastplats där vi intar vår medhavda fikakorg. Första stopp blir sen i Vartofta, mellan Jönköping och Falköping. Där hittar vi Gustafssons Plantskola (googla Gustafssons Plantskola, Vartofta– vi får 10% mot uppvisande av vårt medl.kort), som varmt rekommenderas av Falbygdens trädgårdsförening. Ev. lite fattigare beger vi oss till den lilla orten Jäla och Wardins Gårdsprodukter. Här äter vi en lätt lunch och får sen en guidad vandring i Kålgården m.m. Dagen avslutas i Floby och Alphems Arboretum, där vi också får en guidad visning så vi kan ta hand om våra träd. Här finns möjlighet till fika efter eget önskemål. Sen är det dags för färd till Falköping och vårt ”Hotell Falköping” där vi äter en tvårätters middag med kaffe innan det är dags att sova.

Nästa dag startar vi i Falköping och Oves trädgård. Ove är också biodlare och hans trädgård är fylld av insektsvänliga växter. Här finns även honung och äppelmust att köpa. (googla på Oves trädgård, Falköping)

Nu är det dags att sticka i väg österut till idylliska Tidaholm med floden Tidans flöde genom staden. Här hittar vi Pias trädgård som egentligen är två; en ansad och en lite vildare.

Färden går vidare till Mullsjö och en god lunch på Mullsjö hotell. Därefter orkar vi med dagens sista etapp till Jönköping och Rosenlunds Rosarium med sina runt 500 olika arter. Här blir det guidad tur bland både ros – och andra planteringar. (googla på Rosenlunds Rosarium)

Vi styr kosan söderut med stopp för busskaffe med smörgås på lämplig rastplats.

I resans pris ingår: bussresa, övernattning i dubbelrum med frukost och middag, 2 luncher, 3 bussfika, inträden och guidningar.

ÅRETS NYHET! Det kommer att finnas möjlighet att till en billig peng köpa ett glas vin, öl eller kaffe med ”musik” under resan.

Avresa fr. Hlm, Österås P-plats kl. 08.00, (ev.Vittsjö 08.20), hemkomst ca 19.30 (ev. Vittsjö 19.10)

Pris: 2,600 kr

Enkelrum: + 300 kr.

Anmälan till Lars Klinthäll 070–9853023 el. lasseobittan@gmail.com Glöm inte meddela ev. specialkost.

Betalning efter att du fått bekräftelse från Lasse på din anmälan dock senast 18 maj 2024.

GTS bg 408–1311

Tänk på att våra bussresor blir fort fulltecknade så dröj inte med din anmälan!!!

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.