Logga in

Program

Program för våren 2021

I nuvarande situation med restriktioner/rekommendationer kring Covid-19 från myndigheterna finns det en osäkerhet i om vi kan genomföra vårens program.

Kontrollera alltid aktiviteten på hemsida, facebook, information via mail eller kontakta någon från styrelsen.

Såvida inget annat anges är alla föreläsningar och årsmötet klockan 19.00 i HOK’s klubbstuga på Hövdingegatan 26, Hässleholm. Ingen föranmälan. Fika till självkostnadspris. Kom också ihåg att ta inneskor eller skoskydd med eftersom vår hyresvärd inte vill att vi går in med ytterskor.

INSTÄLLD

Måndag 18 januari 2021

Svamphus

Odla svamp hemma? Det går faktiskt jättebra! Johnny Ammer från Svamphuset visar hur man anläggeren svampodling i stock, pallkrage men även inomhus för den som saknar trädgård. Johnny har med sig lite spännande saker till försäljning.

INSTÄLLT. Styrelsen återkommer med nytt datum

Måndag 15 februari

Årsmöte

Årsmötesförhandling enligt stadgarna. Föreningen bjuder på kaffe och lätt förtäring. Ingen föranmälan.

INSTÄLLD Måndag 22 mars

Föreläsning: Perennfavoriter just nu

Den nederländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma, som har arbetat 17 år i Botaniska trädgården i Göteborg, varit trädgårdsmästare på Universeum i Göteborg och som nu satsar allt på "sitt" företag Gerbianska Trädgården, kommer till oss för att berätta om sina perenna favoriter.

Gerben har genom åren rest världen över och dokumenterat sina resor med många bilder. Erfarenheterna och favoriter delar han med sig av på sina föredrag.

Den 17:e augusti 2019 tilldelades Gerben den Kungliga Patriotiska sällskapets medalj för "förtjänster om trädgårdsodling och biodling" av Riksförbundet Svensk Trädgård.

Denna kväll hos oss kommer Gerben att berätta om sina perenna favoriter just nu. Gamla godingar som kommit tillbaka, helt nya, speciellt odlingsvärda, udda och men framförallt sina egna personliga favoriter. Och såklart, varför just dessa blivit personliga favoriter.

Torsdag 8 april, kl. 18.30

Ympning (genomförs)

”Konsten att förädla sina fruktträd är urgammal. Många tror att det är svårt att lyckas men det behöver inte alls vara krångligt att ympa. Har du inte prövat förr, gör det nu i vår”.

Jankov Månsson, känd och uppskattad från många tidigare aktiviteter, förklarar, visar och hjälper oss att ympa. Grundstammar tillhandahålls och även ympmaterial såvida du inte har med något eget du vill använda. Aktiviteten beräknas ta ca 1,5 timme.

Deltagarantalet är begränsat till 15 personer. Ändrat till 7 personer + Jankov Månsson

Kostnad: 150 kr kronor.

Plats: Växtmästaren, Smedjegatan 2, 283 31 Osby

Webbadress: vaxtmastaren-osby.se

Anmälan till Lars Klinthäll 070 985 30 23 eller mail lasseobittan@gmail.com senast den 1 april.

INSTÄLLD Måndag 19 april

Kompostering

”Att kompostera förmultningsbart avfall är bra för miljön. Om du komposterar bidrar du till minskade sopberg och färre transporter. Dessutom får du själv ett utmärkt och mycket billigt jordförbättringsmaterial på köpet”.

Jankov Månsson berättar och visar olika sätt att kompostera och hur det fungerar. Han beskriver och visar hur den nu så populära metoden Bokashi fungerar.

Måndag 26 april klockan 17–19

Inköpsdag hos Törnqvists handelsträdgård,

Under vårt besök i handelsträdgården kommer Lars Törnqvist att berätta om verksamheten i Vanneberga, ge tips inför vårens/sommarens planteringar samt se till att vi trivs med besöket. Vi kommer att få möjlighet till någon sorts fika samt rabatterade fördelar vid inköp denna dag. Låt oss bli överraskade.

Om det visar sig att vi anländer vid spridda tider kommer infon om verksamheten att ges både klockan 17.30 och 18.30

Adress: Törnqvists Handelsträdgård, Vanneberga 3232, 288 90 Vinslöv

Webbadress: tornblomman.se

INSTÄLLT Lördag 8 maj, klockan 10–12

Trädgårdsloppis

Göinge Trädgårdssällskap välkomnar alla, medlemmar såväl som icke medlemmar, till vårens trädgårdsloppis. Här kan du sälja allt som har med växter, trädgård och trädgårdsskötsel att göra. För köpare finns stora möjligheter att fynda och överraskas av de ibland ovanliga växter man kan hitta för en billig peng.

Ingen föranmälan men ett par regler för säljare att följa

  • Du ska vara plats med bilen senast klockan 9.30. Detta för att undvika påkörningsrisk för besökare som redan kommit.
  • Ingen försäljning före klockan 10.00

Plats: Parkeringen vid HOKs klubbstuga Hövdingegatan 26, Hässleholm.

Måndag 17 maj klockan 18.00

Föredrag om sommarblommor kombinerat med studiebesök hos Odla.nu

Jessica Efverman är butikschef på Odla.nu och hon berättar om sommarblommor och de olika stegen från frö till planta. Hur odlar jag mina egna sommarblommor? När ska jag så? Skola om? Tänka på? Frågorna kan vara många och Jessica ger oss svaren. Efteråt går vi en rundtur i anläggningen och får på plats se de olika maskinerna som används i en kommersiell odling.

I samband med föredraget blir vi bjudna på fika.

Efteråt finns möjlighet att handla och denna kväll får vi 10 % rabatt på våra inköp.

Plats: Odla. nu, butiken utanför Kristianstad. Adress: Byholmsvägen 77, 291 51 Kristianstad

Webbadress: https://www.odla.nu/shop/omossochvarbutik

Anmäl dig senast 12 maj till Tina Tronäss, tel. 070 264 97 94 alt. mail: tronass.tina@gmail.com

Lördag 22 maj

Utflykt med egna bilar

Vi startar dagen tidigt från Hässleholm och tar oss till Simlångsdalen utanför Halmstad, där vi besöker Vargaslätten, en världsunik trädgård, ritad och anlagd av en av Sveriges största arkitekter, Sigfrid Ericsson.

Vi blir guidade på Vargaslätten, får höra ett kort föredrag om Sigfrid Ericsson, besöker Storstugan (som färdigställdes 1917), fikar med kaffe, fralla, dryck och kaka, samt får en bok, Sigfrid Ericsson och Vargaslätten.

När vi är klara på Vargaslätten går vi utanför grinden och rakt in i Gerbianska trädgården, för shopping i Gerben Tjeerdsmas plantskola.

Efter avslutade inköp är det dags för lunch och för de som vill, tar vi oss till Gästis i Hishult, för intag av buffélunch. För de som inte vill följa med till lunch, skiljs vi här.

När lunchen är avslutad, rekommenderar vi en tur i skulpturparken vid Konsthallen i Hishult, belägen strax bredvid Gästis. För den som sen har lite ork och shoppinglusta kvar, kan vi tipsa om att Horsabäcks perenner inte ligger mer än 10 minuter bort.

Samling för körning i samlad tropp, sker vid parkeringen på Österås Idrottsplats kl. 07.30, och för de som kör direkt, ses vi i Simlångsdalen ca kl. 09.00.

Pris för besök med guidning, föredrag, bok och fika på Vargaslätten är 490 kr/person eller 650 kr/par (endast en bok) Inbetalning görs till föreningens bankgiro: 408–1311, i samband med anmälan.

Webbadress: vargaslatten.se, gerbianska.com, hishult.com, horsabackperenner.se

INSTÄLLD

Söndag 30 maj klockan 10–12

Växtmarknad Västergårda

Ett samarrangemang med Vinslövs hembygdsförening. Medlemmar samt övriga utställare, som vill sälja växter eller annat med trädgårdsanknytning anmäler sig till Kerstin Sjörén, 070 551 01 35 eller kerstinsjoren@gmail.com. Sista anmälningsdag 23 maj.

Lördag 19 juni

Göingerunda. Utflykt med egna bilar.

Vi startar kl. 10 med ett besök hos Linda och Thomas Nilsson i Vinslöv. De senaste 10 åren har de skapat sin trädgård där Linda lägger stor vikt vid det estetiska intrycket. Hjärtat i trädgården är dammen med fiskar och här finns också en nyanlagd köksträdgård.
Nästa besök är Pelargonhuset och Flädergården, strax utanför Vinslöv, där vi träffar Anna-Maria. Hennes ”passion för pelargon” syns tydligt, växterhusen är välfyllda med flera hundra olika varianter. Här tar vi oss också tid för en fikastund på Flädergården innan vi beger oss vidare till nästa stopp.
I Knislinge träffar vi Lennart och Birgitta Olofsson vars trädgård har det mesta av allt.

Samling hos Linda o Thomas Nilsson, Klövervägen 2 Vinslöv kl. 9.55.
Pelargonhuset/Flädergården Norre Ljung 1455, 288 33 Vinslöv
Lennart och Birgitta Olofsson, Axeltorp 3289, Knislinge

Webbadress: fladergarden.se

Anmälan till Kerstin Sjörén senast 12 juni. Tel 0705 51 01 35 eller mail kerstinsjoren@gmail.com

Lördag 14 aug (tillhör höstprogram 2021)

Utflykt egna bilar

Efter sommaruppehållet börjar vi den 14 augusti med utflykt till Gammelgårds Skogsträdgård och Möckelsnäs Trädgård och Kultur, som båda ligger i Älmhults kommun.

Mer detaljer kommer i höstens programblad

Webbadresser: gammalgaard.se

mockelsnastradgard.se

Anmälan sker till Anette Härbst, på tel.: 0734 - 22 55 03 eller mail: anette.attarp@hotmail.com senast 16/5. Vid anmälan anges om man vill köra direkt och om man vill följa med till lunch.

  Den här webbplatsen använder cookies för att alla funktioner och tjänster ska fungera, samt förbättra användarvänligheten.